An approach to the science and technology of pet food as a case study for virtual education in high school.
Keywords:
food, education, critical thinking, environment, STSAbstract
A work proposal on dog feeding is presented in the subject “Environment, Development and Society”. The didactic unit was carried out virtual-lyand included different activities related to critical thinking and food science and technology. This DU will be seen within the approach of domestication of animals and will be considered as a case study of dog feeding. In this DU, the domestication of animals was approached and dog feeding was taken as a case study. In this way, using different tools, such as the assembly of infographics, we worked on the influence of domestication on the dog’s diet and the industrial aspects of the production of extruded food.
References
De Ambrosio, M. (2013). El mejor amigo de la ciencia: historias con perros y científicos. Buenos Aires: SIGLO XXI Editores Argentina.
Delgado Acero, S. (2017). Pokémon, la biodiversidad de los estudiantes.
Pero. ¿Qué pasa con nuestra fauna? Máster Universitario en Profesorado de Educación Secundaria, Universidad Pública de Navarra.
Recuperado el 30 de julio de 2020, de https://academica-e.una- varra.es/bitstream/handle/2454/25139/TFM17-MPES-BG-DELGA-DO-114631.pdf?sequence=1yisAllowed=y
Diseño General de Cultura y Educación (DGCyE). (2011). Diseño Curricular para la Educación Secundaria 6º año ES. Orientación Ciencias Naturales. Buenos Aires, La Provincia.: Autor.
Enrico, A., Rivarosa, A. S. y Audicio, A. (2010). Análisis de las concepciones sobre Ambiente a partir de representaciones gráficas: Una experiencia de formación docente. Revista de Educación en Biología, 13(1), 25-33.
González, N. V. (2018). Uso escolar de infografías para la representación de células animales y vegetales. Revista de Educación en Biología, 21(2), 22-36.
Gordillo, H. A. (2018). Evolución alimentaria de canis familiaris: desde los comienzos del orden Carnivora hasta la actualidad. Trabajo final de la Especialización en Nutrición Animal, Universidad Nacional de La Plata. Recuperado el 30 de julio de 2020, de http://sedici. unlp.edu.ar/bitstream/handle/10915/75318/Tesis.pdf-PDFA. pdf?sequence=1yisAllowed=y
Lampert, D. y Russo, M. (2019). Un enfoque CTS en el abordaje de anatomía y fisiología animal en la escuela secundaria. Indagatio Didactica, 11(2), 727-736.
Lampert, D., Vega Di Nezio, M. y Russo, M. (2020). Paleontología y anatomía alimentaria canina: una historia educativa. En Lampert, D., Arango, C., y Porro, S. Educación, Ciencia, Tecnología y Sociedad. Buenos Aires: Editorial Aula Taller.
Manassero-Mas, M. A. y Vázquez–Alonso, Á. (2017). ¿Hay contenidos de naturaleza de la ciencia y la tecnología y pensamiento crítico en los currículos (españoles) actuales? Enseñanza de las ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas, (Extra), 509-514.
Solbes, J. y Torres, N. (2012). Análisis de las competencias de pensamiento crítico desde el aborde de las cuestiones sociocientíficas: un estudio en el ámbito universitario. Didáctica de las ciencias experimentales y sociales, 26, 247-269.
Vasconcelos, L. C., Dantas, J. M. y Carvalho, J. C. (2019). Educação CTS e sustentabilidade: uma experiência em aulas de Ciências. Indagatio Didactica, 11(2), 881-894.
Vázquez Alonso, A. y Manassero Mas, M.A (2016). Los contenidos de ciencia, tecnología y sociedad en los nuevos currículos básicos de la educación secundaria en España. Indagatio Didactica, 8(1), 1017-1032.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Damián Lampert, Adriana Bisotto, Silvia Porro
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.