STS experience for food education: the aquaponic

Authors

  • Damián Lampert CONICET – Universidad Nacional de Quilmes
  • Silvia Porro Universidad Nacional de Quilmes

Keywords:

STS education, aquaponic, critical thinking, food, competences

Abstract

In this paper we present a CTS teaching proposal for physical chemistry of the secondary school from a Didactic Unit (DU) on aquaponics. The work stages, the materials and the competences to be developed are shown. The objective of the application was to encourage motivation and critical thinking skills in the student body, which could be analyzed from a survey and interview conducted at the end of the DU.

References

Acevedo Díaz, J. A. (2004). Reflexiones sobre las enseñanzas de las ciencias: educación científica para la ciudadanía, Revista Eureka sobre enseñanza y divulgación de las ciencias, 1, 3-16.

Acevedo Díaz, J. A., Vázquez Alonso, A. y Manassero Mas, M. A. (2003). Papel de la educación CTS en una alfabetización científica y tecnológica para todas las personas. Revista electrónica de enseñanza de las ciencias, 2(2), 80-111.

Acevedo Díaz, J.A. y García Carmona, A. (2016). Algo antiguo, algo nuevo, algo prestado. Tendencias sobre la naturaleza de la ciencia en la educación científica. Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias, vol. 13, n° 1, pp. 3-19.

Dron,S., Balboa, M., Lampert, D., Verdecia, E., y Porro, S. (2018). Una propuesta de enseñanza CTS para la educación alimentaria: la huerta hidropónica. 3ra Reunión de Jóvenes Investigadores de Ciencia y Tecnología de la Universidad Nacional de Quilmes.

Halpern, D. F. (2007) Halpern Critical Thinking Assessment Using Everyday Situations: Background and Scoring Standards, Claremont McKenna College, Claremont, CA, USA.

Jiménez, A. (2016). Acuaponía: Herramienta educativa para el aprendizaje transversal de las ciencias. Ciencia y desarrollo, 16(2), 83-90.

Manassero, M. A.; Vázquez, A. y J. A. Acevedo (2001). Avaluació dels temes de ciència, tecnologia i societat. Conselleria d’Educació i Cultura del

Govern de les Illes Ballears, Palma de Mallorca.

Martínez-Yáñez, R. y Albertos, A.P.J. (2014). La acuaponía como herramienta didáctica para la enseñanza de la ciencia y la tecnología. IV Congreso Internacional de Educación Superior,212- 222.

Parker, R. 2002. Aquaculture science. (2a. edición). Delmar. Albany, NY. USA.

Porro, S., y Roncaglia, D. I. (2016). La educación CTS en la formación de docentes y otras profesiones. Indagatio Didactica, 8(1).

Van Gorder, S. D. (2000). Small scale aquaculture. The Alternative Aquaculture Association. Breinigsville, PA, USA.

Published

2019-06-30

How to Cite

Lampert, D., & Porro, S. (2019). STS experience for food education: the aquaponic. Educación En La Química, 25(01), 41–48. Retrieved from https://educacionenquimica.com.ar/index.php/edenlaq/article/view/158

Issue

Section

IDEAS PARA EL AULA

Similar Articles

<< < 9 10 11 12 13 14 15 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.